1821-2021 Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ Από την παράστασή μας, "Το μεγάλο μας Τσίρκο" 25-3-2017

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Εκτός θρανίων και σχολικών βιβλίων το σημερινό μάθημα Θρησκευτικών


Σήμερα Δευτέρα 23  Νοεμβρίου, οι μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων (Δ-Ε-ΣΤ΄) του σχολείου μας, πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας, μιας και αυτό το «μέγα μυστήριο» μικροί και μεγάλοι, συνήθως, το αντιλαμβανόμαστε πολύ περιορισμένα. 
Tην υποδειγματική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο  πατήρ Αντώνιος Αντωνιάδης και η ερμηνεία των διαδραματιζομένων έγινε από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής πατήρ Λεωνίδα Μπάρδο. 
Είχαμε, λοιπόν, τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε μία «διαφορετική» Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε  εκτός Ιερούαφού λόγω συντήρησής του εδώ και μήνες, Αγία Τράπεζα και  Ιερά Πρόθεση έχουν μεταφερθεί στο χώρο μπροστά από το Άγιο Βήμα, στον κυρίως Ναό.   
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος του Ναού πατήρ Λεωνίδας, ερμήνευσε κατά το δυνατό σε μαθητές και δασκάλους τα όσα γίνονται στη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας. Το νόημά τους, τι συμβολίζουν, τι πράγματα βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας, τίνος πράγματος γινόμαστε κοινωνοί, πού καλούμαστε να φθάσουμε και τι έχουμε να πούμε στον κόσμο που μας περιβάλλει.
Τόσο οι μαθητές όσο και δάσκαλοι, είδαν για πρώτη φορά από κοντά πώς προετοιμάζονται τα τίμια δώρα και τον τρόπο με τον οποίο άρτος και οίνος μετασχηματίζονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. 
Ήταν μία εξαιρετική δίωρη δειγματική διδασκαλία «εν πίστη» και «εν σιγή». Μαθητές και δάσκαλοι, γίναμε «σύσσωμοι» και «σύναιμοι» του Χριστού.
Ευκαιριακά μάθαμε ότι το ιερό θα είναι έτοιμο και πάλι το καλοκαίρι του 2016 και τα έργα συντήρησης ήταν απαραίτητα, αφού το κτίσμα από το πέρασμα του χρόνου είχε υποστεί σοβαρές φθορές. Ταυτόχρονα με τη συντήρηση-επισκευή του ιερού, θα κατασκευαστεί εκ νέου μαρμάρινο τέμπλο-εικονοστάσιο. 
Κατά την αποχώρηση των μαθητών από τον Ιερό Ναό, ο πατήρ Λεωνίδας ως καλός οικοδεσπότης, πρόσφερε σε μαθητές και δασκάλους ατομικούς χυμούς.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι Στέργιος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Μεσάικου και Δημήτρης Λυγούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου